Wat gebeurde er nog meer die zondag?

Vierde Nederlandse dubbelslag op WK allround

zo 11 feb 2007, 17:12  HEERENVEEN – De laatste keer dat Nederland bij de mannen en de vrouwen in één seizoen de wereldtitel allround schaatsen veroverde was in 1972. Atje Keulen-Deelstra won in Heerenveen bij de vrouwen, Ard Schenk was in Oslo de beste. De ‘dubbelslag’ van Ireen Wüst en Sven Kramer zondag in Heerenveen was de vierde in de geschiedenis. De eerste was in 1967 (Stien Baas-Kaiser/Kees Verkerk), de tweede in 1970 (Keulen-Deelstra/Schenk).

Bron: De Telegraaf  

Ségolène Royal presidentskandidaat

De kans is weer toegenomen dat Ségolène Royal volgend jaar de eerste vrouwelijke president van Frankrijk wordt. De Franse socialisten hebben de 53-jarige Royal naar voren geschoven als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in april. Ongeveer 219.000 leden van de Parti Socialiste konden donderdag hun stem uitbrengen. Royal kreeg 60,6 procent van de stemmen. Voormalig minister Dominique Strauss-Kahn, haar meest geduchte rivaal, kwam niet verder dan 20,8 procent. Ex-premier Laurent Fabius bleef steken op 18,5 procent.   

Bron: NOS Journaal, zondag 11 februari, 17.00 uur 

Obama kandidaat voor presidentschap Amerika

zondag 11 februari 2007 18:13

De Democratische Senator Barrack Obama heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november volgend jaar.

Obama (45) wordt door velen gezien als de eerste zwarte Amerikaan met een goede kans om althans de nominatie van zijn partij te winnen. Obama gaat het opnemen tegen Senator Hillary Clinton, die de eerste vrouwelijke presidentskandidaat wil worden.

In tegenstelling tot Clinton is Obama vanaf het begin verklaard tegenstander geweest van de inval in Irak. In zijn toespraak beloofde hij dat onder zijn leiding de Amerikaanse troepen uit Irak worden teruggetrokken.

Bron: Elsevier 

Schrijfster Fredriksson (79) dood

Marianne Fredriksson begon pas laat met schrijven. Op 53-jarige leeftijd, na een zware depressie, schreef ze haar eerste roman om persoonlijke ervaringen te verwerken. Met daverend succes. Wereldwijd werden meer dan 17 miljoen van haar boeken verkocht. Ook in Nederland is de Zweedse schrijfster razend populair, vooral bij vrouwen. Zondag overleed Fredriksson op 79-jarige leeftijd aan een hartaanval.  Haar meest bekende boek was Anna, Hanna en Johanna, een verhaal over drie generaties vrouwen. Wat de vrouwen verbindt, is dat zij zichzelf in een ondergeschikte rol ten opzichte van de man manoeuvreren. Dat patroon wordt van moeder op dochter doorgegeven. De drijvende kracht die hen verhindert zich te bevrijden, ook in de huidige tijd, is de liefde. “De liefde is zowel de kracht als de zwakte van vrouwen”,  zei Fredriksson in meerdere interviews. In 1998 kreeg ze voor deze roman de Trouw Publieksprijs.    

Bron: NOS Journaal 

Dixie Chicks grote winnaars Grammys NRC HANDELSBLADLOS ANGELES – De Amerikaanse countryband Dixie Chicks heeft zondag in Los Angeles vijf Grammys, die gelden als de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen, gewonnen. De band kreeg zowel een Grammy voor het beste Album (Taking the Long Way), als de beste single (Not Ready To Make Nice).

Police reunie speciaal voor Grammy Awards

The Police: Sting (Gordon Summer), Stewart Copeland en Andy Summers, zullen de opening verzorgen van the Grammy Awards op 11 februari a.s. in de VS.
Na vele speculaties, waar nu een einde aan komt, is duidelijk en bevestigd dat de reunie gaat plaatsvinden. De groep ging in 1984 uit elkaar. Tevens zijn er plannen voor een tournee in de VS en Engeland.
Een informele reunie vond in 1992 al plaats tijdens het huwelijk van Sting met Trudie Styler.
Het optreden op 11 februari a.s. is 30 jaar na de release van de eerste single van The Police “Fall Out”.
De groep won in totaal tijdens hun korte zeer succesvolle carriere (1977-1984) maar liefst 5 Grammys.
Bron: www.megamediamagazine.nl 

11-02-07 

FC Utrecht  NAC Breda  1 – 0
11-02-07  Sparta Rotterdam  PSV  1 – 1
11-02-07  ADO Den Haag  Ajax  1 – 2
11-02-07  FC Twente  Feyenoord  3 – 0

RTL-nieuws laatst gewijzigd: 11-02-2007   12:04

Doden en gewonden bij rellen in Kosovo

Bij een demonstratie in de Kosovaarse hoofdstad Pristina zijn twee doden en meer dan 70 gewonden gevallen.

Stenen en flessen
Rond 2000 Albanezen eisten onafhankelijkheid van de Servische provincie Kosovo. De menigte gooide stenen en flessen naar de politie toen hun de weg naar het provinciaal bestuursgebouw werd versperd. De politie gebruikte traangas en rubberkogels. 15 mensen zijn gepakt.
VN-bestuur
Kosovo staat sinds 1999 onder bestuur van de VN. Van de twee miljoen inwoners is 90% etnisch Albanees. Zij willen onafhankelijk worden. De regering in Belgrado verzet zich hier tegen.
 

Edsilia zingt up-tempo nummer in Helsinki‘Nooit meer zonder jou’. Dat is de titel van het liedje waarmee Edsilia Rombley Nederland zal vertegenwoordigen in mei op het Eurovisie Songfestival in Helsinki.  Het up-tempo nummer is geschreven en gecomponeerd door de echtgenoot van Edsilia, Tjeerd Oosterhuis, die al veel nummers voor de 28-jarige zangers heeft gemaakt. Ook Martin Gijzemijter schreef mee aan ‘Nooit meer zonder jou’. Het nummer dat Edsilia Rombley in Finland gaat zingen, werd bekendgemaakt in een speciale uitzending van het VARA-programma Mooi!, Weer De Leeuw, dat voor deze gelegenheid was omgedoopt in ‘Mooi!, Weer het Songfestival’. Het programma draaide helemaal om het Songfestival. Behalve het winnende liedje ‘Nooit meer zonder jou’ zong Edsilia ook de ballads ‘Meer dan ooit’, dat ze koos vanwege het Motown-gevoel, en ‘Eén keer meer dan jij’. Samen met een speciale jury en het publiek koos de zangeres welk liedje, die allemaal over de liefde gaan, ze in Finland ten gehore gaat brengen.

Bron: AD, 11-02-2007 

Hevige rellen bij de Tempelberg

Door onze correspondentJeruzalem, 11 febr.

Moslims hebben gisteren tijdens „een dag van woede” gedemonstreerd tegen Israëlische graafwerkzaamheden aan de westelijke kant van de Tempelberg met de Klaagmuur, de Al-Aqsamoskee en de gouden Rotskoepel in Jeruzalem

Duizenden Israëlische politiemannen hadden de toegang tot de Haram Al-Sharif, „het edele heiligdom” in de Oude Stad, afgegrendeld, toch kwam het bij de moskee tot hevige botsingen waarbij tientallen demonstranten en politieagenten gewond raakten. Niet alleen moslims, maar ook joden werden hardhandig verwijderd. In Nazareth gingen tienduizenden de straat op om hun verontwaardiging over de graafwerkzaamheden te uiten. In andere Arabische hoofdsteden grendelde de ordepolitie belangrijke moskeeën af. In Kairo werden honderden arrestaties verricht bij de Al-Azhar-moskee. Egypte, Indonesië en Jordanië hebben bij zowel Israël als de Veiligheidsraad geprotesteerd. Al dagenlang wordt in islamitische wereld op steeds hogere toon gedemonstreerd tegen het afgraven van een opgang naar de Mughrabi Poort aan de westelijke zijde van het complex. Deze opgang wordt sinds 1967 volledig gecontroleerd door Israël, maar zakte tijdens de aardbeving van 2004 in elkaar. Kort daarna werd een noodbrug aangelegd, maar twee weken geleden kondigde het gemeentebestuur van Jeruzalem aan dat er een nieuwe, veiliger constructie gebouwd zou worden. Islamitische leiders en Arabische landen noemen het een „flagrante aanval” van Israël op de derde heilige plaats van de moslims. De westelijke Mughrabi Poort is de enige toegang voor niet-islamitische toeristen. Het stadsbestuur en de uitvoerende instanties blijken volgens de Israëlische media geen overleg te hebben gevoerd met de Waqf, de religieuze stichting die het heiligdom beheert en al evenmin was de Jordaanse koning, onder wiens verantwoordelijkheid het complex valt, geïnformeerd. In de Israëlische regering heeft de zaak geleid tot een openbare ruzie tussen de premier en minister van Defensie Peretz. De minister eiste dat het afgravingswerk meteen wordt gestaakt. Maar premier Olmert, die vindt dat de minister zich daar niet mee moet bemoeien, heeft opdracht gegeven de islamitische commotie te negeren en door te gaan. NRC Handelsblad 11 februari 2007

The Queen regeert de BAFTA’s

Gepubliceerd op maandag 12 februari 2007 op Planet Internet
De grote winnaar gisteravond bij de BAFTA’s was The Queen. Blij maar aangeslagen nam Helen Mirren gisteravond haar BAFTA in ontvangst voor haar hoofdrol in The Queen. Mirren greep de gelegenheid niet alleen aan om producenten en filmmakers aan te sporen om meer films te maken met oudere vrouwen in de hoofdrol. Ze droeg haar BAFTA dan ook op aan alle genomineerde vrouwen, die volgens Mirren fantastische acteerprestaties hadden neergezet. Na de gebruikelijke bedankjes sloot Mirren haar speech met een brok in haar keel af door te vertellen dat ze als actrice nooit zo ver was gekomen zonder haar collega acteur en mentor Ian Richardson, die enkele dagen eerder was overleden. Zelfs achter de coulissen was Mirren nog zo geëmotioneerd dat ze de pers moeilijk te woord kon staan. De producenten van The Queen, die de BAFTA voor de beste film kregen, stonden relaxter op het podium. Niet alleen waren ze dankbaar dat een Britse film de prijs voor beste film kreeg, ook zeiden ze blij te zijn dat The Queen het zo goed doet en dat het mogelijk is dat een kleine film als deze wereldwijd al meer dan $100 miljoen heeft opgebracht, wat een enorme impuls voor de Britse filmindustrie is. The Queen regisseur Stephen Frears zag de BAFTA voor beste regie aan zijn neus voorbijgaan. Paul Greengrass mocht de prijs wel mee naar huis nemen voor zijn document over het vierde gekaapte 9/11 vliegtuig: United 93. De regisseur onderstreepte in zijn speech het belang van films als United 93. Greengrass: ‘Het is belangrijk dat er ook films worden gemaakt, die laten zien hoe het er aan toe gaat in onze immer veranderende wereld.’ Tevens won United 93 de BAFTA voor beste montage. De prijs voor beste acteur ging naar Forest Whitaker voor zijn rol als Idi Amin in The Last King of Scotland. Toen hij voor dezelfde rol een Golden Globe kreeg, kon hij zijn emoties op het podium niet in bedwang houden en daar had hij achteraf spijt van. Toen hij zijn BAFTA in ontvangst nam hield hij zich dan ook duidelijk in, maar dat ging hem moeilijk af. Om zichzelf niet opnieuw te verliezen dreunde de acteur een lange rij namen op, maar sloot uiteindelijk toch emotioneel af toen hij de BAFTA aan zijn overleden oma opdroeg. Enigszins de kluts kwijt liep Whitaker de verkeerde kant van het podium af en kwam uiteindelijk op een drafje terug om met een glimlach op zijn gezicht ook nog zijn vrouw te bedanken. The Last King of Scotland won tevens de speciale Alexander Korda Award voor beste Britse film van het jaar èn de prijs voor het beste script dat naar aanleiding van een boek naar het witte doek was bewerkt. De prijs voor het beste originele script ging naar de Amerikaanse comedie Little Miss Sunshine. De prijs voor beste vrouwelijke bijrol ging naar de niet aanwezige Jennifer Hudson voor haar rol in Dreamgirls en de BAFTA voor beste mannelijke bijrol werd gewonnen door Alan Arkin, die tevens niet aanwezig was. De prijs voor aanstormend talent ging naar Eva Green voor haar rol als Vesper Lynd in de Bondfilm Casino Royale. Paul Verhoevens Zwartboek viel niet in de prijzen. De BAFTA voor beste buitenlandse film ging naar Guillermo del Toro’s Pan’s Labyrinth. Happy Feet werd tot beste animatiefilm van het jaar uitgeroepen.

NOS teletekst

08:15 12 Februari 2007

20 doden bij operatie in Uruzgan

 Bij een grote militaire actie van Nederlandse en Afghaanse militairen in Uruzgan zijn zondag twintig Afghaanse rebellen gedood. Ze kwamen om bij een aanval met raketten van het type Hellfire.Gistermiddag werd bekend dat zo’n 200 Nederlandse en Afghaanse militairen een woonhuis binnenvielen, waar mogelijk bommen werden gemaakt. Vanuit het huis werd geschoten. Een Afghaanse militair kwam om en vijf raakten gewond. De tien schutters zijn opgepakt.

In de buurt van het huis werd een groep van 20 andere strijders gesignaleerd. Daarom kwamen Apache-helikopters met Hellfire-raketten in actie.